VELKOMMEN







Related Posts with Thumbnails

lørdag 15. mai 2010

Spiselige blomster, og hvordan kandisere dem...

Det er sikkert mange som skal ha gjester 17. mai. Hva med å overaske med noen flotte blomster i salaten eller på kaka? Hvis du er i tvil om hvilken blomst du har i hånden så dropp det, for noen er faktisk veldig giftige! Og bruk blomster fra egen hage eller noen du har kjøpt for over 20 dager siden, så du er sikker på at det ikke er spøytemidler på dem! Har du en av blomstene på listen under kan du trygt bruke dem, og jeg kan love deg at de vekker oppsikt på kakebordet ;o)





Blomsten av følgene planter er spiselige:

Agurkurt (Borago officinalis) i isbiter, på kaka og salatpynt.
Anisisop (Agastache foeniculum) på kaka.
Basilikum (Ocimum basilicum) på kaka, i salaten
Blomkarse (Tropaeolum majus.) i salat, på kaka
Daglilje (Hemerocallis.) Varm og kald i salat
Epleblomst (Malus) på kaka
Fenikkel (Foeniculum vulgare)
Fiol (Viola odorata) Kandisere, i isbiter, på kaka
Geitrams (Chamerion angustifolium.) Blomstene kan brukes til te og på kaka. Stilken kan brukes i salater.
Geranium (pelargonium) på kaka, til drinker og desserter
Gresskarblomster, Pynt i salatbollen
Gressløkblomst (Allium)
Hestemynte (Monarda didyma.) til grønnsaks- og fiskeretter, eller som krydder og smak til oljer.
Markjordbær og hagejordbær (Fragaria) Kakepynt, eller som pynt i jordbærsalaten
Kamille (Chamomilla recutita)
Kattost (Malva) i suppe og salat
Kløver (Trifolium repens og Trifolium pratense) på kaka, i salat. Ta gjerne av kronpladene og strø over.
Kornblomst (Centaurea cyanus) på kaka og i salaten
Lavendel (lavandula angustifolia) Kan brukes tørket som krydder, i kaker og stuinger, og i sukker.
Løvetann (Taraxacum officinale) Kan trekkes til te eller brukes i salat. Bruk unge planter!!
Ringblomst (Calendula officinalis) Drysse kronbladene over salaten, i kake, te eller tørke for å pynte kake med utenfor sesongen, krydder og fargesetter.
Rose (Rosa) Rosevann, på kaka, kandisert, rosegele.
Rosmarin (rosemarinus officinalis)
Salvie (salvia officinalis)
Squash, Pynt i salatbollen, lag fylte sqasblomster.
Stemorsblomst (viola tricolor) Kandisere, i isbiter, på kaka
Stokkrose (Alcea rosea) påkaka
Syrin (syringa vulgaris) Syrinsaft, isbiter og i olje
Timian (thymus vulgaris)



Kandisering av blomster og blader:

1. Visp eggehviten litt med en gaffel.
2. Dypp blomsten i eggehviten med en gaffel eller bruk pensel.
3. Dypp blomsten i sukker og rist av overflødig sukker.
4. Legg blomsten på bakepapir til tørk.


Bildene er lånt fra Wikipedia.no

Lykke til og god lørdag!


Klem, Marianne

1 kommentar:

  1. Så flott at du leggjer ut liste over spiselege planter. Blomkarse og ringblomst viste eg om frå før av. Men no er det fleire eg må teste ut.

    Ha vidare ei fin 17. maihelg. :)

    SvarSlett

Blogglisten